Αλλεργία στο γάλα αγελάδος - Παιδοαλλεργιολόγος Θεσσαλονίκη & Αλεξανδρούπολη Νιβάτση Μαρία

Αλλεργία στο γάλα αγελάδος

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδος (ΑΓΑ) αποτελεί τη συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικίας παγκοσμίως. Αφορά κυρίως βρέφη που σιτίζονται με βρεφική φόρμουλα αλλά μπορεί να πλήξει και θηλάζοντα βρέφη. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν άμεσα μετά τη σίτιση ή μπορεί να εμφανιστούν καθυστερημένα όπως θα αναλύσουμε παρακάτω. Η ανάπτυξη καθώς και η ποιότητα ζωής ενός παιδιού με ΑΓΑ μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

Τι είναι η ΑΓΑ;

Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίδραση του ανοσιακού μας συστήματος εναντίον αβλαβών τροφικών πρωτεϊνών, στην συγκεκριμένη περίπτωση, της πρωτεΐνης στο γάλα αγελάδας. Το γάλα περιέχει πλήθος πρωτεϊνών αλλά οι κυρίως αλλεργιογονικές είναι η καζείνη και η ορολευκωματίνη.

Ποιοι είναι οι τύποι της ΑΓΑ;

Η ΑΓΑ, ανάλογα με το πως αντιδρά το ανοσιακό μας σύστημα ταξινομείται σε:
-IgE-μεσολαβούμενη ΑΓΑ
-Μη IgE-μεσολαβούμενη ΑΓΑ

Στην IgE-μεσολαβούμενη ΑΓΑ, τα συμπτώματα είναι άμεσα (εντός 2ωρου από την κατανάλωση της τροφής) και η αντίδραση μεσολαβείται από την ανοσοσφαιρίνη E (IgE). Η αντίδραση αυτή μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε αναφυλαξία.

Στην μη IgE-μεσολαβούμενη ΑΓΑ τα συμπτώματα εμφανίζονται καθυστερημένα, από 2 έως και 72 ώρες. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι πλήρως ξεκάθαρος, η αντίδραση πιθανά οφείλεται σε έναν υποπληθυσμό κυττάρων του ανοσιακού μας συστήματος τα Τ λεμφοκύτταρα.
Η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα αποτελεί μία από τις κυριότερες πληροφορίες που εκμαιεύεται από το ιστορικό του ασθενή για τον καθορισμό του τύπου ΑΓΑ. Είναι αρκετά σπάνιο αλλά μπορεί να έχουμε συνδυασμό των 2 υποτύπων ΑΓΑ.

Υπάρχουν άλλου τύπου αντιδράσεις στο γάλα αγελάδος;

Δεν είναι λίγες οι φορές που συγχέεται η αλλεργία στο γάλα αγελάδας με την δυσανεξία στη λακτόζη. Όπως προαναφέρθηκε, στην περίπτωση αλλεργίας η αντίδραση γίνεται εναντίον κάποιας πρωτεΐνης π.χ καζεΐνη. Αντίθετα, στην περίπτωση δυσανεξίας, δεν έχουμε συμμετοχή του ανοσιακού συστήματος και το πρόβλημα είναι ο υδατάνθρακας λακτόζη. Λόγω αδυναμίας μεταβολισμού της, συσσωρεύεται με αποτέλεσμα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Οι ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ελεύθερα λακτόζης, σε αντίθεση με τους αλλεργικούς ασθενείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΑΓΑ;

Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες ζωής. Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και σοβαρά. Τα συστήματα που πλήττονται είναι κυρίως το δέρμα, το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό. Ακολουθεί πίνακας με τα συμπτώματα των δύο υποτύπων της ΑΓΑ.


Πως τίθεται η διάγνωση της ΑΓΑ;

Στην περίπτωση που έχουμε άμεσου τύπου συμπτώματα (IgE μεσολαβούμενη ΑΓΑ) έχουμε στη διαγνωστική μας φαρέτρα τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού και τον ορολογικό έλεγχος για ειδικές IgE’s (γνωστές ως RAST) που θα επιβεβαιώσουν την κλινική μας υποψία. Αντίθετα, στην περίπτωση της επιβραδυνόμενου τύπου ΑΓΑ δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ για να μας βοηθήσουν στη διάγνωση. Για το λόγο αυτό καταφεύγουμε σε δοκιμαστική δίαιτα αποκλεισμού των γαλακτοκομικών προϊόντων για 2-4 εβδομάδες από τη δίαιτα του παιδιού ή της μητέρας αν το βρέφος εμφάνισε τα συμπτώματα μέσω του θηλασμού. Λόγω του ότι η ΑΓΑ έχει παρόμοια κλινική εικόνα με κοινές παιδιατρικές οντότητες όπως είναι οι κολικοί (καταστάσεις που υποχωρούν σύντομα από μόνες τους), κρίνεται απαραίτητη η δοκιμασία της επανεισαγωγής του γάλακτος στη δίαιτα. Επί επανεμφάνισης των συμπτωμάτων η διάγνωση της ΑΓΑ επιβραδυνόμενου τύπου επιβεβαιώνεται.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της ΑΓΑ;

Στα βρέφη που σιτίζονται με βρεφική φόρμουλα συνταγογραφείται φόρμουλα εκτενούς υδρόλυσης (eHF). Ένα μικρό ποσοστό παιδιών (~10%) μπορεί να μην έχει μεγάλη βελτίωση και να χρειαστεί στοιχειακό γάλα (AAF). Όσον αφορά τα θηλάζοντα βρέφη, γίνεται σύσταση στις μητέρες για αποκλεισμό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη δίαιτα τους. Οι μητέρες θα πρέπει να υποστηρίζονται από διαιτολόγο με προτάσεις υποκατάστατων και να τους χορηγούνται συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η όλο και συχνότερη χορήγηση τροφικής ανοσοθεραπείας με στόχο την ταχύτερη απόκτηση ανοχής στο γάλα.

Ποια είναι η πρόγνωση της ΑΓΑ;

Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι το 70% των παιδιών με άμεσου τύπου ΑΓΑ μπορούν να ανεχθούν το αλλεργιογόνο σε ψημένη μορφή π.χ κέικ, μπισκότο. Στατιστικές μελέτες δείχνουν πως το 60-70% των παιδιών με ΑΓΑ θα ξεπεράσουν την αλλεργία τους μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Πως μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τυχαία έκθεση στο γάλα;

Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων για τυχόν πρόσμιξη γάλακτος. Οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων υποχρεούνται με Ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2011 να αναγράφουν τα συστατικά πάνω στη συσκευασία του τροφίμου προς πώληση. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ετικέτα για να την ελέγξετε, η σύσταση είναι να μην καταναλωθεί το προϊόν. Είναι σημαντικό να ελέγχετε κάθε φορά τις ετικέτες, ακόμα και των προϊόντων που έχετε καταναλώσει με ασφάλεια στο παρελθόν, γιατί οι εταιρείες μπορεί να αλλάξουν τη συνταγή τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Mobirise

Επικοινωνία

Gallery

Mobirise Mobirise Mobirise Mobirise Mobirise Mobirise

Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

Για ραντεβού καλείτε:
6976687824