Το ΒΑΤ είναι μια εργαστηριακή δοκιμασία που τα τελευταία χρόνια μεταβαίνει σταδιακά από τον ερευνητικό χώρο στην κλινική πράξη. Πρόκειται για μια λειτουργική δοκιμασία που βασίζεται στην κυτταρομετρία ροής, η οποία μετρά την έκφραση κάποιων ειδικών δεικτών (π.χ CD63, CD 203c) στην επιφάνεια των βασεοφίλων που αποκοκκιώθηκαν μετά από διέγερση με το υπό διερεύνηση αλλεργιογόνο. Δυνητικά μπορεί να προσομοιωθεί με μια in vitro τροφική πρόκληση. Συγκρινόμενο με τις παραπάνω δοκιμασίες (ΔΔΝ και ειδικά IgE’s) ευαισθητοποίησης ,το ΒΑΤ παρουσιάζει υψηλότερη ακρίβεια. Η ευαισθησία του κυμαίνεται μεταξύ 77-98% και η ειδικότητα από 75-100%. Μελέτες έχουν δείξει οτι το ΒΑΤ μπορεί να ξεχωρίσει τους ασθενείς που αντιδρούν στο ψημένο γάλα ή αυγό, περιορίζοντας την ανάγκη για τροφική πρόκληση.Τέλος το ΒΑΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβεβαίωση απόκτησης ανοχής σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία για τροφική αλλεργία.